Dziś dzień naleśnika, więc przedstawiam prosty przepis na niego z serem. Naleśniki wychodzą lekko chrupiące, a zarazem delikatne. Przepis na biszkoptowe naleśniki znalazłam jakiś czas temu w internecie i teraz często goszczą u mnie w domu.
Biszkoptowe naleśniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Nadzienie serowe:
- 50 dag twarogu półtłustego
- 3-4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać żółtka,cukier i cukier waniliowy oraz sól. Całość dokładnie zmiksować i odstawić na 20 minut. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Naleśniki smażyć na patelni posmarowanej olejem.
Twaróg rozgnieść widelcem, potem zmiksować razem z jajkiem i cukrami. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty. Podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości masła, najlepiej pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz