Bardzo prosty przepis na pyszną domową wędlinkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i kruche, a w dodatku bez problemu kroi się na cienkie plasterki. Przepis polecam do zrobienia, bo warto. Przepis zaczerpnięty z tego bloga.
Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 2 i 1/2 litra wody
- 130 g soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- szczypta chili
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 6 ząbek czosnku
- 1 cebula
Do dużego garnka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy, majonez, obraną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną zalewę ostudzić.
Mięso umyć i umieścić - najlepiej wieczorem w garnku z zimną zalewą. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania i gotować równo 12 minut. Po tym czasie zostawić do całkowitego wystudzenia. Rano gdy zalewa jest zimna ponownie mięso gotujemy 12 minut i pozostawiamy do ostudzenia. Zimne mięso wyjmujemy z zalewy i możemy kroić na kanapki. Niewykorzystaną część chowamy do pojemnika i do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz