Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 kwietnia 2012

Naleśniki z bananami

Przepis na takie naleśniki znalazłam w miesięczniku Gotuj krok po kroku. Naleśniki jak dla mnie są odrobinę za słodki, choć smak zmieniają banany w soku.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 banany
  • 4 łyżki kremu czekoladowego

Mąkę wymieszać z mlekiem i wodą. Dodać jajka, sól i cukier waniliowy. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Potem odstawić na około 20 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki. Naleśniki najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika do 50 stopni. Wtedy będzie łatwiej rozsmarowywał się krem. Banany pokroić na plasterki. Zalać sokiem pomarańczowym. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Potem podsmażyć na patelni. Naleśniki smarować kremem czekoladowym i kilkoma plasterkami banana, złożyć w trójkąt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz