Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 22 maja 2012

Truskawkowo cytrynowa kostka



Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier waniliowy
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku. Cytrynę spażyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połączyć z kolejno wbijanymi jajkami. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok 25 minut. Gdy placek wystygnie rozłożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie pokroić w kostkę.


10 komentarzy: