Łączna liczba wyświetleń

piątek, 11 maja 2012

Rurki z kurczakiem, papryką i pomidorami

Kolorowe i smaczne danie dla miłośników makaronów.

Składniki:
  • 20 dag makaronu penne
  • 70 dag papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 8 dag żółtego sera
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, szybko obsmażyć na silnym ogniu. Oprószyćsolą i pieprzem, wyjąć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wyłożyć cebulę i paprykę, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu. Oregano opłukać, posiekać. Dodać do podsmażonych warzyw razem z pomidorami, zagotować, obficie doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotowy sos połączyćz kurczakiem i makaronem. Makaron przełożyć do żaroodpornej formy, wierzch posypaćtartym serem. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach.

1 komentarz: