Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 28 lipca 2013

Tort czereśniowo jagodowy

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
Masa jagodowa:
  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek miksowanych jagód
Wierzch:
  • 2 galaretki czerwone
  • przepołowione czereśnie
Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
 
 
Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. 1/3 masy odłożyć. Do reszty dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć. Jeden płat ciasta nasączyć wodą  z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć masę jagodową. Nakryć drugim płatem biszkoptu i nasączyć. Wyłożyć masę śmietanową.
Czereśnie pozbawione pestek ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącymi galaretkami. Schłodzić.


1 komentarz: