Łączna liczba wyświetleń

piątek, 16 sierpnia 2013

Zupa fasolkowa

Składniki:
  • kość od schabu
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • kawałek selera
  • 25 dag fasolki zielonej
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania
Kość zalać 1,7 litra wody i gotować około 10 minut. Odszumować. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i ziarenka smaku dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę zmieszać z mąką i niewielką ilością zupy, wymieszać i dodać do reszty zupy. Doprawić i już na talerzu posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz