Łączna liczba wyświetleń

piątek, 17 stycznia 2014

Szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 3 małe cebulki
  • 3 pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • olej
Mięso mielone wymieszać razem z żółtkiem, natką pietruszki, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Z powstałej masy uformować małe kotleciki i obsmażyć na rumiano z obu stron na oleju.Cebulki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać i przekroić na cztery części. Paprykę pokroić w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian warzywa i mięsne kulki. Przygotowane szaszłyki układać na wąskim naczyniu żaroodpornym, tak aby były w powietrzu. Warzywa posmarować olejem i doprawić. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

2 komentarze: