Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka szwedzka

Ogórkowych przetworów ciąg dalszy. Tym razem podzielę się przepisem na ogórki które bardzo mi posmakowały, a znalazłam je na blogu Kulinarnr szaleństwa Margarytki. Ogórki naprawdę pyszne i gorąco polecam.
 

 
 
Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 9 szklanek wody
  • 1/2 szklanki soli
Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
Do każdego słoika:
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 plasterki surowej marchewki
Ogórki umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Z 9 szklanek wody i 1/2 szklanki soli zrobić roztwór i zalać nim pokrojone ogórki. Odstawić na 3 godziny, a po tym czasie odcedzić. Do każdego słoiczka włożyć przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki w plasterkach. Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki. Zakręcić. Pasteryzować od momentu zagotowania około 10 minut. 

Przetwory

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że i Tobie sałatka smakuje. Długo trwało zanim osiągnęłam to, co chciałam w kwestii sałatki szwedzkiej, ale teraz przepis jest dla mnie doskonały.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, dodam tylko ze zalewa ma 4% moc i jest jej około 1,25 litra, ja robilem z octu 8% bo tak latwiej rozcieczyc i dajemy 0,5 litra octu 8% taki jest w tesco 0,5 litra wody i 2 szklanki cukru ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki ocet dajemy - winny czy spirytusowy ?
    ZZ

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze powiedziane, robię je co roku.

      Usuń