Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 28 lipca 2014

Zapiekana cukinia z makaronem

 
Składniki:

  • 1 zielona cukinia
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 75 g makaronu pełnoziarnistego
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć, posolić. Cebulę posiekać w kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do podsmażonej cebulki dodać pieczarki i pomidory oraz przyprawy. Dusić, aż pomidory się rozpadną i powstanie w miarę jednolity sos. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie połączyć z sosem i nadziać cukinię. Piec w piekarniku do miękkości cukinii.
 
Cukinia 2014 Tydzień z cukinią

2 komentarze:

  1. Lubię dania z makaronu i lubię faszerowane cukinie, to danie to takie połączenie w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, cały obiad zrobiony od razu.

      Usuń