Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 16 kwietnia 2015

Prosty chleb pszenny

Bardzo prosty przepis na duży chlebek pszenny. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki polecam bo chlebek wychodzi bardzo dobry.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
W dużej misce wymieszać mąkę z solą oraz masło. Dodać drożdże i cukier. Następnie dodać mleko oraz wodę i dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego powiększenia objętości. 
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem naciąć chlebek i oprószyć mąką.
Chlebek wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.

1 komentarz: