Łączna liczba wyświetleń

681944

czwartek, 16 kwietnia 2015

Prosty chleb pszenny

Bardzo prosty przepis na duży chlebek pszenny. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki polecam bo chlebek wychodzi bardzo dobry.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
W dużej misce wymieszać mąkę z solą oraz masło. Dodać drożdże i cukier. Następnie dodać mleko oraz wodę i dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego powiększenia objętości. 
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem naciąć chlebek i oprószyć mąką.
Chlebek wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.

1 komentarz: