Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 września 2015

Prosty placek z jabłkami

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek już obranych
  • 5 łyżek cukru (zależy od słodkości jabłek)
  • 2 garście rodzynek
W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, aż powstanie jednolita masa (jeżeli ciasto jest zbyt klejące można dodać mąki). Ciasto podzielić na dwie części - jedna większa i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i rodzynki, następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą część ciasta. Na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Następnie nożem zrobić ozdobne wzorki. Piec około 40 minut  w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy: