Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 13 października 2015

Uśmiech teściowej

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Przepis znalazłam na stronie gotujmy.pl. Polecam przepis.
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 litr mleka
Dodatkowo:
  • 1 kg obranych jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. 3 szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć na budyniu. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Jesienne słodkości!

3 komentarze:

  1. Mniam, musiało być pyszne :) Bardzo lubię takie ciasta z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna nazwa, a ciasto pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dodatku jest pyszne i szybko znika.

      Usuń