Prosty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu. Polecam bo wyszło smacznie.
Składniki:
- 70 dag bakłażana
- 70 dag cukinii
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól
- pieprz
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Blachę wysmarować olejem i ułożyć cukinie i bakłażany pokrojone w kostkę o boku około 2 cm, oraz cebulę pokrojoną w piórka. Na blaszkę wyłożyć również główkę czosnku. Całość posolić, skropić olejem i przemieszać. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć na około 5 minut, by wytworzony sok odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć.
Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem.
Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem.
Musi być pyszne. Pieczenie wydobywa z warzyw jeszcze lepszy smak. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Właśnie robię jej podsumowanie ;)
OdpowiedzUsuń