Łączna liczba wyświetleń

piątek, 9 września 2016

Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym

Prosty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu. Polecam bo wyszło smacznie.



Składniki:

  • 70 dag bakłażana
  • 70 dag cukinii
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oleju
Sos:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Blachę wysmarować olejem i ułożyć cukinie i bakłażany pokrojone w kostkę o boku około 2 cm, oraz cebulę pokrojoną w piórka. Na blaszkę wyłożyć również główkę czosnku. Całość posolić, skropić olejem i przemieszać. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć na około 5 minut, by wytworzony sok odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć. 
Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem. 

Warzywa psiankowate 2016 Warzywa psiankowate 2016

1 komentarz:

  1. Musi być pyszne. Pieczenie wydobywa z warzyw jeszcze lepszy smak. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Właśnie robię jej podsumowanie ;)

    OdpowiedzUsuń