Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 10 dag mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 13 dag cukru
- 30 g margaryny
Masa jabłkowa:
- 2,5 kg obranych jabłek
- 2 galaretki truskawkowe
- cukier do smaku
- 2 żółtka
- 150 g mąki
- 4 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 200 g margaryny
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki masła roślinnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Biszkopt: Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć. Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką.
Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje.
Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego.
Jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak królewska,pyszna :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuń