Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 września 2016

Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka

Dziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową.



Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 13 dag cukru
  • 30 g margaryny
Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg obranych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku
 Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 4 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny
Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Biszkopt: Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć. Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką.
Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje.
Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego.

3 komentarze: