Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Szarlotka szybko znikająca

Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na szarlotkę, która bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę.


Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek już obranych
  • 10 dag cukru
  • 2 garście rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki bułki tartej

Zimną margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, śmietanę i aromat. Wszystko dokładnie zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną część zamrozić, a drugą wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Wypiekałam razem z:
Grunt to przepis - Jabłecznik pełnoziarnisty
Moje małe czarowanie - Jabłecznik z patelni
Kuchenne zapiski Edyty - Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym
Sama słodycz i szczypta chili - Jabłecznik z bitą śmietaną
Różowa kuchnia - Jabłecznik kwietniowy
Lidia - Jabłecznik
Kulinarna Maniusia - Jabłecznik na zimno
Izioni pyszne smaki - Jabłecznik z prażonymi jabłkami
Esmeralda ze smakiem - Torcik jabłkowy z mascarpone

9 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste ciasta są najlepsze :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie szarlotki zawsze szybko znikają :)Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie szybko znikające ciasta :) Nie tylko piec, ale też pomagać im znikać ;) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. w moim domu szarlotka również szybko znika, uwielbiamy to ciasto :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie jabłeczniki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna była i za to szybko znikła..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za wspólne pieczenie a ciasto marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotki zawsze znikają błyskawicznie :) Ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń