Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 marca 2012

Moja ryba z pieca

Przepis na taką rybkę znalazłam w miesięczniku ,,Gotuj krok po kroku". Spodobał mi się przepis więc zrobiłam go wczoraj na obiad.


Składniki:

  • 2 filety białej ryby (np. dorsz)
  • 10 dag masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (ja nie dałam)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka twardego sera żółtego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • masło do formy

Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół. Oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Masło połączyć z drobno posiekaną zieleniną oraz przeciśniętym czosnkiem. Doprawić pieprzem. Przygotować posypkę: do bułki tartej dodać skórkę cytrynową, serem, oliwą i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć rybę. Na każdym kawałku rozsmarować masło ziołowe, potem posypać bułką tartą z dodatkami.Piec 30 minut w 190 stopniach. Bardzo ładnie roznosi się zapach cytrynowy. Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz