Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciasto orzechowe z owocami

Ciasto:
  •  3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki orzechów laskowych mielonych
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 20 dag porzeczek czerwonych
  • 10 dag malin
  • 10 dag jeżyn
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych

Margarynę rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Żółtka, jajko, miód, cukier oraz wodę zmiksować. Dodać zimną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko zmiksować i przełożyć do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Na cieście ułożyć porzeczki, maliny i jeżyny. Całość posypać mielonymi orzechami. Piec około 45 minut w 180 stopniach.



2 komentarze:

  1. Może masz jakiś pomysł na koktajl z owoców na takie upalne dni ? Chętnie bym się napiła ale nie wiem jak to zrobić .

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama się nad tym zastanawiam, wle jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń