Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Drugie urodziny bloga i ciasto zaśnieżone truskawki

Witajcie. Czas płynie niebłaganie. Minął kolejny rok z Wami. Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzacie i podobają się Wam moje przepisy. Na pewno zamieszczę jeszcze nie jeden przepis, zarówno mój własny, lub podpatrzony na innych stronach, ale zrobiony w moim wykonaniu. Dziękuję, że jesteście ze mną.
Dziś z racji tego że na dworze zimno i śnieżnie, przestawiam Wam ciasto zaśnieżone truskawki.
 
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 kg truskawek mrożonych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
  • 250 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 3 kostki czekolady
  • 1 łyżka cukru
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować razem. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Część rozmrożonych truskawek zgnieść widelcem i całość przełożyć do garnuszka razem ze szklanką cukru. Chwilę pogotować razem. Dodać galaretki truskawkowe, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć przelać na biszkopt. Gdy masa stężeje, ubić kremówkę razem z cukrem i śmietan fixem. Wyłożyć na truskawki. Na wierzchu zetrzeć kostki czekolady.



Na koniec podam jeszcze małą statystykę bloga:

Liczba wyświetleń bloga: 112 122
Liczba komentarzy:               402

Liczba postów:                      294

2 komentarze: