Składniki:
- 12 dag mąki żytniej
 - 1/2 szklanki kefiru
 - 1 jajko
 - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - olej do smażenia
 - jogurt naturalny lub serek waniliowy
 - jagody
 
Mąkę żytnią przesiać. Dodać do niej kefir i żółtko. Wymieszać trzepaczką. Pianę z białka ubić i razem z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i dokładnie zmieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie smażyć na niedużej ilości oleju z obu stron na rumiano. Po usmażeniu posmarować jak kto woli jogurtem naturalnym lub serkiem waniliowym - jeżeli ktoś woli bardziej na słodko. Na koniec posypać jagodami.
 
                                      

Uwielbiam takie placuszki o każdej porze dnia :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Ja lubię każde placuszki.
Usuń