Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 21 lipca 2014

Gofry na maślance z morelami

Owocowy sezon trwa, więc i ja w pełni wykorzystuję ogródkowe owoce. Na razie mam dużo morel więc przedstawiam kolejną propozycję z ich udziałem. Tym razem padło na gofry, które wypatrzyłam na blogu Moje wypieki. Gofry wyszły delikatne i chrupiące gorąco polecam.
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • bita śmietana
  • morele
Do miseczki wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, cukier, sól oraz roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Gofry piec około 4-5 minut w rozgrzanej gofrownicy. Wystudzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną i morelami, lub innymi dodatkami.


 

2 komentarze:

  1. Uświadomiłam sobie, że już dawno nie robiłam gofrów.A na maślance to chyba nigdy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również robiam takie pierwszy raz, ale wyszły naprawdę smaczne.

      Usuń