Łączna liczba wyświetleń

piątek, 18 lipca 2014

Jagodzianki z automatem do chleba

Bardzo lubię jagodzianki, ale ostatnie nie chciało mi się wyrabiać samej ciasta, a znalazłam przepis na jagodzianki z użyciem automaty do chleba. Przepis ten znajduje się na blogu Domowa cukierenka i postanowiłam je zrobić. Wyszły bardzo smaczne i na pewno nie raz je jeszcze zrobię.
Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 2 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
 
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba. Najpierw mleko, jajka, masło, cukier, sól, mąkę i na koniec drożdże. Nastawić program na wyrabianie ciasta, u mnie trwa to 1,5 godziny. Po tym czasie jest już wyrośnięte. Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie.
Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść. Rwać po kawałku ciasta, lekko spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić i uformować jagodziankę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postępować tak do końca składników. Jagodzianki zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, potem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec  na złoto w 190 stopniach.

Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato

9 komentarzy:

  1. Przyznam, że pomysł wyrobienia ciasta w maszynie przemawia do mnie na tyle, że chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sama się skusiłam na taką formę bo jest o wiele szybciej i prościej, choć do mojego automatu nie wkładam raczej więcej niż 1/2 kg mąki, ale i z tej porcjii jest dużo bułeczek. Nie raz jeszcze będe z tej formy korzystać.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Chciałam zapytać jaki masz automat do chleba? I czy jesteś z niego zadowolona? Bo ja przymierzam się do zakupu dłuższy już czas ale nie ma mi kto doradzić jakiegoś sprawdzonego bo znajomi nie używają :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój wypiekacz wygrałam i jest taki jak na zdjęciu http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/06/wypiekacz-do-chleba.html i jestem z niego zadowolona.

      Usuń
  3. Uwielbiam jagodzianki takie muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie Ci wyszły, takie pulchniutkie! jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek. Dziękuję za korzystanie z przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze drożdżówki na śniadanie o tej porze roku :) Pyszności!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń