Łączna liczba wyświetleń

środa, 27 stycznia 2016

Deser z jabłkami

Dziś będzie na słodko. Bardzo prosty przepis na jabłka z bitą śmietaną. Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Kasią. Polecam, choć dla mnie jest lekko za słodki, pomimo zmniejszenia ilości cukru do jabłek, ale miałam wyjątkowo słodkie.



Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 herbatników
  • 2 kostki czekolady
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Podsmażyć razem z cukrem. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Herbatniki pokruszyć. W pucharkach układać na przemian: jabłka - herbatniki - bita śmietana - jabłka - herbatniki - bita śmietana - tarta czekolada. Wstawić do lodówki na 2 godziny, by herbatniki zmiękły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz