Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście to bardzo szybki i prosty sposób na deser. Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki Przepisy czytelników nr 12/2015. Polecam, bo są naprawdę smaczne.

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Mąkę przesiać. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do mąki razem z solą i 1 łyżką cukru. Następnie dolewać powoli mleko, cały czas miksując, by nie powstały grudki. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić w plasterki i posypać cukrem. Jabłka maczać w przygotowanym cieście i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz