Dziś dzień świętego Patryka, więc i ja chciałabym podzielić się dziś z Wami zielonym ciastem. Polecam leśny mech na bogato z przepisu znalezionego na blogu Mama daj jeść. Moja córka się nim zajadała, choć najbardziej lubi szarlotkę.
Składniki:
- 1 opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego - 450 g
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 szklanki oleju
- 1,25 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 900 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka agrestowa
- 2 opakowania śmietan fix
Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy.
Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można to zrobić dzień wcześniej), następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy, aż lekko zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami.
Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę, gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki.
Razem ze mną wypiekały:
Różowa kuchnia - Mazurek wielkanocny kurczak
Może coś zjemy - Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa
Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa
Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa
Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe
Grunt to przepis - Sernik z jogurtów bałkańskich
Moje małe czarowanie - Mazurek różany
Kuchnia i podróże - Orzeszki
Esmeralda ze smakiem - Mazurek marcepanowy
Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa
Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe
Grunt to przepis - Sernik z jogurtów bałkańskich
Moje małe czarowanie - Mazurek różany
Kuchnia i podróże - Orzeszki
Esmeralda ze smakiem - Mazurek marcepanowy
Piękny mech Ci wyszedł! po nie już od dawna chodzi aby zrobić, może się w końcu skuszę :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, super się z Wami wypieka. A do leśnego mchu się już od dawna zabierałam. Polecam.
UsuńPięknie wygląda ;) Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a przepis naprawdę smaczny.
UsuńŚwietne to ciasto, muszę koniecznie takie upiec :-) dziękuje za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńPyszny mech, dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje i przypuszczam,ze musi być smaczne.Szczerze mówiąc bardziej odpowiada mi ta wersja niż z kremem budyniowym.Gratuluję pomysłu.Z pewnością u mnie zagości.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń