Łączna liczba wyświetleń

sobota, 20 lutego 2016

Muffinki leśny mech

Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na zielone muffinki ze szpinakiem. Wyszły naprawdę pyszne, więc polecam.
Dziś po raz pierwszy biorę udział w akcji Ciasto na niedzielę, w której w tym tygodniu pieczone są właśnie muffinki. 


Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1/2 szklanki oleju
  • zielony barwnik w żelu
Krem śmietanowy:
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżeczki cukru 
Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Szpinak rozmrażamy i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodajemy zblendowany szpinak, barwnik i olej. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę.  Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto tak do 3/4 wysokości.  Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy na kratkę kuchenną do wystudzenia. 
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem na gęsto. Z muffinek wydrążamy trochę góry i kruszymy, zdejmujemy również papilotki. Bitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy na muffinki. Następnie posypujemy pokruszonym ciastem.


Wypiekałam wspólnie z:
Grunt to przepis - najprostsze muffinki malinowe
Słodkie okruszki... - małe szarlotki (muffinki)
Smaczne przepisy - muffiny pomarańczowe
Na ciasteczkowych papierach - Muffinki kokosowe z malibu
Kulinarna Maniusia - Muffinki cytrynowe z czekoladą
Ewa Czarnik - Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką
W mojej kuchni - Muffinki czekoladowe
Moje domowe kucharzenieMuffinki kokosowo - kakaowe
Moje małe czarowanie - Muffiny wytrawne ze spaghetti
To i owo stokrotkiMuffinki z czekoladą
Szóste niebo - Waniliowe muffinki z konfiturą
Esmeralda ze smakiemMuffinki red velvet
Izioni pyszne smaki - Czekoladowe muffinki
Życie zaczyna się w kuchni - Czekoladowo waniliowe muffinki
Kuchnia mniam - Muffinki czekoladowe z kremem malinowym
Moje wypieki i nie tylko - Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji

18 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólne pieczenie. A Twoje muffinki są cudowne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a takie wspólne pieczenie jest bardzo fajne.

      Usuń
  2. Ewo Twoje muufiny sa przepyszne, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, moja córka się nimi zajada. Bardzo miło się tak wspólnie piecze.

      Usuń
  3. Pyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje muffiny idealnie wpadają w moje smaki szpinakowe - dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Uroczo zielone :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś miałam chęć na ciasto leśny mech..ale jakoś nigdy się nie przybrałam , żeby zrobic..a takie mufinki super..dzięki za wspólne pieczenie i zapraszamy częściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zrobić leśny mech na urodziny córki, ale na razie postanowiłam zrobić wersje mini. Wyszło smacznie. Na pieczenie z Wami na pewno skuszę się jeszcze nie raz.

      Usuń
  7. Świetny pomysł na pyszne muffinki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę wypróbować przepis :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe muffinki u Ciebie! aż wiosną zapachniało:) dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Od jakiegoś czasu korci mnie to ciasto, a tutaj proszę w takiej wersji :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kolor zielony. Fajne magdalenki

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kolor zielony. Fajne magdalenki

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam muffinki w każdej postaci :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń