Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 18 lutego 2016

Szarlotka z połówkami jabłek i galaretką

Dziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi. Zapraszam do wypróbowania. 


Składniki:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 375 g schłodzonej margaryny
  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 10 jabłek
  • 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem.

2 komentarze:

  1. robiłam podobną; jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robiłam podobną, ale tym razem jest z dodatkiem galaretki

      Usuń