Dziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 375 g schłodzonej margaryny
- 300 g serka waniliowego homogenizowanego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 10 jabłek
- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Przekładamy na papier do pieczenia. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem.
robiłam podobną; jest pyszna
OdpowiedzUsuńJa też robiłam podobną, ale tym razem jest z dodatkiem galaretki
Usuń