Dziś zapraszam na tortille na ciepło. W zupełności może być na obiad lub ciepłą kolację.
- 4 tortille
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 kapusty pekińskiej małej
- 1/2 pomidora
- 1/4 papryki czerwonej
- mała cebulka
- 80 g sera żółtego
- przyprawa do gyrosa
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować. Paprykę, pomidora i cebulkę pokroić w kostkę. Wymieszać razem z kapustą i serem startym na tarce o dużych oczkach. Doprawić lekko solą i pieprzem.
Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tortille rozłożyć. Posmarować sosem czosnkowym. Ułożyć z jednej strony warzywa, potem rozłożyć kurczaka. Całość polać sosem i ciasno zwinąć w rulon. Raclette rozgrzać. Ułożyć tortille. Docisnąć np deską do krojenia. Zrumienić z obu stron. Podawać z resztą sosu.
Spróbuję zrobić, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam także na mojego bloga : http://naszekulinarnezycie.blogspot.com/
Pozdrawiam, Natalia :)
Polecam, wyszło smacznie. A do Ciebie na pewno zajrzę.
OdpowiedzUsuń