Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 23 lutego 2016

Tortilla z raclette

Dziś zapraszam na tortille na ciepło. W zupełności może być na obiad lub ciepłą kolację.


Składniki:

  • 4 tortille
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej małej
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 papryki czerwonej
  • mała cebulka
  • 80 g sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz
Sos czosnkowy:
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę poszatkować. Paprykę, pomidora i cebulkę pokroić w kostkę. Wymieszać razem z kapustą i serem startym na tarce o dużych oczkach. Doprawić lekko solą i pieprzem. 
Jogurt wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tortille rozłożyć. Posmarować sosem czosnkowym. Ułożyć z jednej strony warzywa, potem rozłożyć kurczaka. Całość polać sosem i ciasno zwinąć w rulon. Raclette rozgrzać. Ułożyć tortille. Docisnąć np deską do krojenia. Zrumienić z obu stron. Podawać z resztą sosu.

2 komentarze:

  1. Spróbuję zrobić, wygląda bardzo apetycznie :)
    Zapraszam także na mojego bloga : http://naszekulinarnezycie.blogspot.com/
    Pozdrawiam, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, wyszło smacznie. A do Ciebie na pewno zajrzę.

    OdpowiedzUsuń