Dziś tłusty czwartek, więc nie może obyć się dziś bez pączków, lub innych słodkości. U mnie dziś nietypowe pączki, bo pieczone w piekarniku, ale powiem ,że takie jeszcze ciepłe smakują pysznie. Nieodłącznym składnikiem tych pączków jest czekoladowa polewa, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu Poezja Smaku i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć tym razem nie wyszła mi trochę polewa.
Pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 150 g margaryny
- marmolada wieloowocowa
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 100 g margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- kolorowa posypka
Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać razem z rozkruszonymi drożdżami. Zaczyn odstawić na około 15 minut, aż potroją swoją objętość. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól. Wymieszać Dodać żółtki i jajka oraz śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mieszadłem z hakiem, aż wszystkie składniki się połączą, stopniowo dodając rozpuszczoną margarynę. Mieszać do czasu, aż ciasto się dobrze połączy. Następnie wyjąc i wyrobić chwilę ręką. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać. Potem podzielić na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskanie 16 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.
Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika. Pączki posmarować białkiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 12-14 minut.
W tym czasie należy przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdjąć z ognia. Polewamy nią upieczone pączki i posypujemy posypką.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę zagniatać. Potem podzielić na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskanie 16 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią na okrągły placek i nałożyć łyżeczkę marmolady. Dokładnie zlepić brzegi i ułożyć w papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta.
Papilotki ułożyć na blasze od piekarnika. Pączki posmarować białkiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 12-14 minut.
W tym czasie należy przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdjąć z ognia. Polewamy nią upieczone pączki i posypujemy posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz