Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 25 lutego 2016

Pieczona ciecierzyca



Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny, ale najlepiej namoczyć ją na noc. Potem odcedzić ją na sicie i przelać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować około godziny. Ugotowaną ciecierzycę osączyć na sicie i wysuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dużą blachę rozłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ugotowaną, osuszoną i wymieszaną z olejem i przyprawami ciecierzycą. Piec około 15 minut. Nie należy zbyt długo piec, bo wtedy staje się zbyt twarda. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz