Bardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen. Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów.
Składniki:
- 150 g masła roślinnego
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- aromat cytrynowy
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat cytrynowy i wymieszać. Obie mąki zmieszać i dodawać na zmianę razem z mlekiem, cały czas ucierając. Masę przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) serduszka lub inne wzory. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach.
Bardzo mi się ten przepis spodobał! Zabieram do wypróbowania :) Ja chyba dodam trochę skórki z cytryny.
OdpowiedzUsuńMożesz dodać jeszcze trochę orzechów, to wzbogaci trochę smak.
Usuń