Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowy tort tiramisu

Dziś Walentynki, dlatego nie zabraknie dziś przepisu z akcentem serduszkowym. Tort wyszedł bardzo delikatny, a przepis zobaczyłam na blogu ilovebake, choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • barwnik różowy
Poncz:
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
  • 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów
  • ok. 4 łyżki kakao
  • 6 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier. Cały czas miksując na mniejszych obrotach dodawać po 1 żółtku. Następnie dodajemy łyżką stopniowo mąką (tak w czterech częściach). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty.
Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy.
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą, studzimy.
Jeden płat przekładamy na duży talerz lub paterę. Nasączamy ponczem, wykładamy 1/3 masy i posypujemy kakao. Przykrywamy drugim płatem, dociskamy i nasączamy ponczem. Nakładamy 1/3 masy i posypujemy kakao. Przykrywamy ostatnim płatem, dociskamy i nasączamy pozostałym ponczem. Pozostałą masę łączymy z barwnikiem, miksujemy i smarujemy boki i wierzch tortu. Biszkopty kroimy na pół i obkładamy tort. Można przewiązać go wstążką, aby biszkopty dobrze przywarły. Na wierzchu rysujemy wykałaczką serce, a brzegi posypujemy tartą czekoladą.

2 komentarze: