Dziś przepis na cisto znalezione w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Prosty w wykonaniu, choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji Ciasto na niedzielę gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada.
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag margaryny
- 5 łyżek cukru
- 54 herbatniki
- 1 słoik lub puszka brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- aromat np. cytrynowy
Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na puch, potem dodawać porcjami zimny budyń. Na koniec dodać kilka kropli aromatu.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki.
Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce.
RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY:
Marcepanowy kącik - Czekolada
Szóste niebo - Torcik bez pieczenia z truskawkami
Grunt to przepis - Ciasteczkowa pizza z owocami
Ciasteczkowy potwór - Prl-owski blok czekoladowy
Kuchnia starowiejskiej gospodyni - Tarta z kaszą manną i musem truskawkowym
Izioni pyszne smaki - Czekoladki
Esmaeralda ze smakiem - Tort orzechowy z andrutów i nutelli
Moje domowe kucharzenie - Smak raju
Kulinarna Maniusia - Domowa czekolada - kuleczki w kokosie
Życie zaczyna się w kuchni - Napoleonka z masą ryżową
Kuchnia starowiejskiej gospodyni - Tarta z kaszą manną i musem truskawkowym
Izioni pyszne smaki - Czekoladki
Esmaeralda ze smakiem - Tort orzechowy z andrutów i nutelli
Moje domowe kucharzenie - Smak raju
Kulinarna Maniusia - Domowa czekolada - kuleczki w kokosie
Życie zaczyna się w kuchni - Napoleonka z masą ryżową
Fajajne to ciacho :) Dzięki za wspólne "pieczenie" bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńIle galaretki, pysznie. Dziękuje za wspólne nie pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńTak pomyślałam, że jedna to może być mało więc zrobiłam z dwoma galaretkami.
UsuńObłędnie Kuszące!!! Dzięki za wspólną zabawę :D
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwe ciacho na weekend. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwe ciacho na weekend. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wygląda! dziękuję za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSuper ciacho, dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie...dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, dziekuje za wspólną zabawe
OdpowiedzUsuńMoje dziewczyny byłyby zachwycone :)
OdpowiedzUsuń