Pulpety:
- 60 dag mięsa mielonego
- mała cebulka
- 1 namoczona kajzerka
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta do obtoczenia
Sos:
- 4 marchewki
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego
- papryka ostra
Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy około 20 minut.
Pulpeciki to zawsze pyszny pomysł na obiad, a w warzywnym sosie to jeszcze pyszniej.
OdpowiedzUsuń