Łączna liczba wyświetleń

sobota, 25 czerwca 2016

Pulpeciki w pomidorowo-paprykowym sosie


Pulpety:

  • 60 dag mięsa mielonego
  • mała cebulka
  • 1 namoczona kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtoczenia
Sos:
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego
  • papryka ostra
Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy około 20 minut.

1 komentarz:

  1. Pulpeciki to zawsze pyszny pomysł na obiad, a w warzywnym sosie to jeszcze pyszniej.

    OdpowiedzUsuń