Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 1,5 litra rosołu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- jajka
- 1/2 laski kiełbasy
- sól
- pieprz
Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Szczaw umyć i posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz