Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 maja 2012

Placuszki drożdżowe


Składniki:

  • 42 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Drożdże połączyć z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko wymieszać na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Smażyć na gorącym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu potem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: