Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 29 listopada 2012

Łopatka na cebulce


Składniki:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • olej

Mięso pokroić na kotleciki, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano. Mięso wyjąć i na tłuszczu z mięsa usmażyć pokrojoną cebulkę.
Mięso ponownie włożyć mięso, podlać wodą i doprawić.
Dusić do miękkości.

środa, 28 listopada 2012

Prosta sałatka tortelini

Składniki:
  • 1 opakowanie tortelini z grzybami
  • 1 czerwona papryka
  • średnia cebula
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Tortelini ugotować według przepisu na opakowaniu. Wustudzić.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz z majonezem.

wtorek, 27 listopada 2012

Kakaowy jabłecznik z budyniem

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Gotuj krok po kroku" nr 8/2012 pod nazwą Jabłecznik z budyniem. Nazwę nieco zmieniłam, ale ciasto pyszne, więc zamieszczam je tutaj, może ktoś się skusi.
Składniki:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 370 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek już obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać szklankę cukru, margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a drugą włożyć do lodówki na około 15 minut. Potem wylepić dużą blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Obrane jabłka pokroić w średnią kostkę. Blaszkę  z ciastem posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
Z mleka odlać 250 ml i wymieszać z budyniami. Pozostałą część zagotować i ugotować budyń. Jeszcze gorący wylać na jabłka.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać masę budyniową.
Ciasto piec w 180 stopniach 45-50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

niedziela, 25 listopada 2012

Blogowa zabawa

Jest już późno ,zaglądam na bloga a tu miła niespodzianka zostałam nominowana przez Iwonę z bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/  do  Liebster Blog Award. Dziękuję z nominację i powiem szczerze nie spodziewałam się, zwłaszcza że nominuje mnie Iwona której przepisy bardzo lubię.

Zasady Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechniania. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który nominował Ciebie :)
 
Takie pytania otrzymałam od Iwony:
1.Ile czasu wytrzymałabyś bez gotowania żywiąc się tylko w barach ?     
- trudno powiedzieć, na pewno zależało byto od rodzaju baru, ale domowa kuchnia jest najlepsza.    
                                    
 2. Czym jest dla Ciebie blog  ?
- blog jest dla minie moim spisem potraw które lubię, poznaję i odkrywam.

 3. Gdyby ktoś kazał ci wybrać tylko jeden owoc i warzywo to co byś wybrała ?
- nie zastąpionym owocem jest dla mnie truskawka, czekam na nią cały rok, gdyż tylko z krzaczka jest najlepsza, natomiast warzywo to brokuł, jest pyszny.

 4. Jesteś osobą rozrywkową czy bardziej domatorem ceniącym swój domowy azyl ?
- zdecydowanie domatorką

 5. Brzydzę się....
- różnymi rzeczami

 6. Gdyby ktoś organizował u Ciebie ( w Twojej okolicy) spotkanie z blogerami czy to by Ciebie zainteresowało ?
- oczywiście

 7. Jaka pora roku jest Twoją ulubioną i za co ją lubisz ?
- zdecydowanie lato, jest ciepło, a dodatkowo dużo pysznych i świerzych warzyw i owoców prosto z ogródka

 8. Ile potraw byś wymyśliła mając nadmiar kapusty?
- u mnie akurat jest nadmiar kapusty pekińskiej i zawsze staram się wymyślać coś nowego, od gołąbków po sałatki. Ostatnio robiłam nawet sałatkę grecką z kapustą pekińską.

 9. Czy piekąc ciasta ważny jest dla Ciebie smak czy liczy się też wygląd ?
- kieruję się głównie smakiem, ale wygląd również jest ważny

 10. Jak przyjmujesz krytykę ?
- konstruktywnie i powiem że jest potrzebna
 
Moje pytania:
1. Jaka jest twoja kuchnia?
2. Skąd czerpiesz swoje pomysły na potrawy i ciasta?
3. Jakie jest Twoje ulubione danie?
4. Kulinarny idol dl mnie to ... ?
5. Książka kulinarna do której wracasz?
6. Z czego jesteś ostatnio dumna?
7. Przyprawa bez której nie wyobrażasz sobie gotowania?
8. Potrawa babci której nie zapomnisz i z chęcią do  niej wracasz?
9. Dzień bez kuchni, jak byś go spędziła?
10. Wolisz piec ciasta czy robić raczej inne potrawy.
11. Jabłecznik czy szarlotka?
 
Oto blogi które nominuję (kolejność przypadkowa)


 
Pozdrawiam wszystkich Ewa

sobota, 24 listopada 2012

Schab na dziko

Przepis na takie podanie schabu znalazłam w gazetce Przepisy czytelników nr11/2012. Powiem, że pomysł ciekawy i warto takie danie wypróbować.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki keczupu pikantnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej
Schab pokroić w plastry i lekko rozbić. Doprawić solą i pieprzem i ułożyć w misce.
Z jajek, mąki, majeranku, przeciśniętego czosnku, keczupu, musztardy i 4 łyżek oleju przygotować marynatę.
Marynatę połączyć ze schabem i pozostawić na minimum pół dnia w lodówce, od czasu do czasu mieszając, by smaki się przegryzły.
Schab smażyć na oleju z obu stron na rumiano.

wtorek, 20 listopada 2012

Galaretki z owocami

Składniki:
  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • galaretka żółta
  • 2 żmietan fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 ml kremówki
  • owoce np. banany
  • tarta czekoladowa
Galaretki rozpuścić, ostudzić i odstawić do lodówki by stężały.
Galaretki pokroić w kostkę, a owoce na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubić ze śmietan fixami i cukrem pudrem.
W salaterki kłaść kolorowe galaretki, owoce i bitą śmietanę.
Całość posypać tartą czekoladą.

niedziela, 18 listopada 2012

Sos z dyniową wkładką

Składniki:
  • 1/2 mięsa mielonego
  • cebula
  • 50 dag dyni
  • papryka czerwona
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Cebulępokroić w kostkę. Paprykę i obraną dynie również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzaćolej, włożyćmięso mielone. Smażyćokoło 5 minut.
Dodać cebulę, dynię i paprykę. Smażyć kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Podlać szklanką wody, wymieszać i dusićokoło 25 minut.


sobota, 17 listopada 2012

Lubellowa nagroda

 
Taki oto przydatny pojemnik na żywność dostałam ostatnio z ostatniej promicji prowadzonej przez Lubellę ,,Urządź kuchnię ze smakiem".Bardzo ładnie się prezętuje i jest praktyczny. Ostatnio cały czas go używam, a inny pojemniczek narazie ma urlop.

środa, 14 listopada 2012

Makaron z patelni

Składniki:
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 pieczarek
  • 1 pomidor
  • kostka rosołowa
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 20 dag dowolnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Dodać mięso mielone. Posypać przyprawą do mielonego oraz pieprzem.
Smażyć razem około 10 minut.
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do mięsa i dusić około 7 minut.
Pomidora pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z kostką rosołową, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Podlać wodą.
Gotować razem okoo 15 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do mięsa i dusić jeszcze chwilę.

wtorek, 13 listopada 2012

Dwukolorowy wianuszek

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • kisiel truskawkowy
Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywną pianę razem z cukrem.
Dodawać stopniowo żółtka, cały czas mieszając.
Następnie dodać olej, mąę proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej dodać budyń, a do drugiej kisiel, wymieszać.
Tortownicę z kominkiem posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do tortownicy wlać najpierw masę z budyniem, a potem z kisielem.
Piecok 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

sobota, 10 listopada 2012

Zapiekanka ryżowo kebabowa

Składniki:
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula cukrowa
  • 7 pieczarek
  • 1 papryka marynowana
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kebabu
  • 20 dag sera żółtego
  • majonez
  • keczup
  • olej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać pieprzem i przyprawą do kebabu.
Usmażyć na rumiano na oleju.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i usmażyć posypane solą na tłuszczu ze smażenia kurczaka.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć ryż, kurczaka, cebulę, pieczarki, paprykę i ogórka.
Posypać tartym serem i posmarować majonezem i keczupem.
Zapiekać 30-40 minut.

wtorek, 6 listopada 2012

Penne z sosem z mięsa mielonego

Składniki:
  • 30 dag makaronu penne
  • 40 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • tarty ser żółty
  • sól
  • pieprz
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Marchewkę i cebulę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć razem około 10 minut.
Do mięsa dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Całość podlać wodą i dusić razem około 15 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Osączyć.
Na talerzu ułożyć makaron, potem sos i całość posypać tartym serem.