Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 27 listopada 2012

Kakaowy jabłecznik z budyniem

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Gotuj krok po kroku" nr 8/2012 pod nazwą Jabłecznik z budyniem. Nazwę nieco zmieniłam, ale ciasto pyszne, więc zamieszczam je tutaj, może ktoś się skusi.
Składniki:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 370 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek już obranych i pozbawionych gniazd nasiennych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać szklankę cukru, margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a drugą włożyć do lodówki na około 15 minut. Potem wylepić dużą blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Obrane jabłka pokroić w średnią kostkę. Blaszkę  z ciastem posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym.
Z mleka odlać 250 ml i wymieszać z budyniami. Pozostałą część zagotować i ugotować budyń. Jeszcze gorący wylać na jabłka.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać masę budyniową.
Ciasto piec w 180 stopniach 45-50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. jabłecznik kakaowy musi być świetny!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. co do proszku do pieczenia w tym przepisie - to chyba 2 łyżeczki a nie 21 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, musiałam wcisnąć przez przypadek. Dziękuję za informację. Już poprawiam.

      Usuń