Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 kwietnia 2016

Chleb dla leniwych

Dziś zapraszam na bardzo prosty domowy chlebek.  Uda się na pewno i tym co jeszcze nigdy nie piekli go w domu sami. Przepis pochodzi z bloga Izioni pyszne smaki. Polecam do wypróbowania. 

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na chwilę, by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, zaczyn, wodę i olej. Wszystko dokładnie wyrobić i zagniatać około 5 minut, potem przykryć i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia. 
Dwie keksówki wysmarować na dnie olejem. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić w formach. Na wierzchu posmarować delikatnie wodą i odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec chleb 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz