Łączna liczba wyświetleń

sobota, 16 marca 2013

Szarlotka pod różową pianką

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 7 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • rodzynki
  • cynamon
  • cukier waniliowy
Piana z białek:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 1 opakowanie kisielu czerwonego
Ciasto: margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość zagnieść i podzielić na 2 części.
 
Masa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, rodzynki, cynamon i cukier waniliowy. Odcisnąć sok.
 
Piana z białek: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
 
Blachę na ciasto posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć jedną część ciasta. Rozłożyć masę jabłkową, a potem pianę z białek. Całość posypać ciastem startym na dużych oczkach. Piec około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz