Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 26 marca 2013

Racuszki drożdżowe

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem. Mleko podgrzewamy i wlewamy do drożdży i mieszamy. Jajka wbijamy do miseczki i solimy. Do drożdży wsypujemy mąkę i jajka. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy racuszki na rumiano z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem. Przepis pochodzi z gazetki, ale już nie pamiętam której.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz