- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 40 dag mięsa na gulasz
- 40 dag pieczarek
- 3 pomidory
- sól
- pieprz
- 400 ml bulionu
- ogórki kiszone
- kasza gryczana
Cebulępokroić w kostkę, a czosnek w drobniutką kosteczkę. Zeszklić razem na oleju. Potem dodać słodką paprykę, majeranek i tymianek. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażyć razem. Pieczarki pokroić w półplasterki dodać do mięsa i lekko posolić. Dusić razem by pieczarki zmiękły. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i bulion. Dusić razem ponad godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z opgórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
Gulasz z grzybami, a szczególnie z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)
OdpowiedzUsuńJa również lubie wszystko co pieczarkowe i oczywiście że dołącze do akcji.
Usuń