Pyszne jagodowe ciasto z kwaskowym posmakiem czerwonej porzeczki, idealnie do siebie pasuje. Ciasto jest kruche, a dzięki budyniowej piance pyszne. Przepis na ciasto znalazłam tu . Polecam.
Ciasto:- 250 g zimnej margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 białek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 40 dag jagód
- 30 dag czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - jedna większa. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie większą część ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać proszek budyniowy, a na końcu olej. Pianę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wyłożyć najpierw czerwoną porzeczkę, a następnie jagody. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 190 stopniach.
Mam takie same talerze, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda pysznie!
zamiastczekoladek.blogspot.com - zapraszam