Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 kwietnia 2013

Kruche jagodowe z czerwoną porzeczką na budyniowej piance

Pyszne jagodowe ciasto z kwaskowym posmakiem czerwonej porzeczki, idealnie do siebie pasuje. Ciasto jest kruche, a dzięki budyniowej piance pyszne. Przepis na ciasto znalazłam tu .  Polecam.
Ciasto:
  • 250 g zimnej margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
Owoce:
  • 40 dag jagód
  • 30 dag czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - jedna większa. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie większą część ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać proszek budyniowy, a na końcu olej. Pianę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wyłożyć najpierw czerwoną porzeczkę, a następnie jagody. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 190 stopniach.

1 komentarz:

  1. Mam takie same talerze, uwielbiam je :)
    A ciasto wygląda pysznie!

    zamiastczekoladek.blogspot.com - zapraszam

    OdpowiedzUsuń