Pyszne jagodowe ciasto z kwaskowym posmakiem czerwonej porzeczki, idealnie do siebie pasuje. Ciasto jest kruche, a dzięki budyniowej piance pyszne. Przepis na ciasto znalazłam tu .  Polecam.
Ciasto:- 250 g zimnej margaryny
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 2,5 szklanki mąki pszennej
 - 5 żółtek
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
- 5 białek
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 1 szklanka cukru
 - 2 budynie waniliowe
 - 1/2 szklanki oleju
 
- 40 dag jagód
 - 30 dag czerwonej porzeczki
 
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - jedna większa. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie większą część ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać proszek budyniowy, a na końcu olej. Pianę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wyłożyć najpierw czerwoną porzeczkę, a następnie jagody. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 190 stopniach.
Mam takie same talerze, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda pysznie!
zamiastczekoladek.blogspot.com - zapraszam