Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 kwietnia 2013

Szarlotka z kremową pianką

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Wyrobić ciasto dodając żółtka i śmietanę. Z wyrobionego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałą częścią ciasta wylepić tortownicę. Na cieście rozłożyć jabłka starte na dużych oczkach. Z białek ubić pianę i dodawać stopniowo cukier i budyń. Masę wyłożyć na jabłka, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz