Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto z gruszką

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Ciągle miksując dodawać kolejno żółtka. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Piec około 30 minut w 190 stopniach. 

4 komentarze: