Łączna liczba wyświetleń

sobota, 21 września 2013

Dyniowe ciasteczka

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru - można mniej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • mielone orzechy laskowe do posypania


W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i 3 łyżki mielonych orzechów laskowych. W drugiej misce zmiksować jajko z cukrem i miodem. Potem dodać olej, aromat migdałowy i dynię, zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczając. Posypać mielonymi orzechami. Piec 15-20 minut w 170 stopniach, aż ciasteczka się zrumienią. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanek puree.

Przepis na ciastka bierze udział w Rozdaniu u Marty.
 Ciasteczkowy Potwór 1-30 września 2013 - tu
<

4 komentarze:

  1. Przepis genialny,ciasteczka wyglądają obłędnie,a mogłabyś napisać coś więcej o "obróbce" tej dyni, czyli jak i co się konkretnie z niej do ciastek dodaje,bo ja taka zielona noga jestem w tym temacie i innych też ;),czy dodawać miąższ z dyni czy jakoś inaczej, bo jestem bardzo ciekawa i chętnie zrobię takie ciasteczka,tylko nie wiem jak zrobić to puree z dyni, pozdrawiam ciepło (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ciasteczka a dziś wstawiłam przepis na puree http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/09/puree-z-dyni-lekko-waniliowe.html. Zawsze robię z tego przepisu.

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo muszę wypróbować pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń