Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 29 września 2013

Orzechowy jabłkowiec

Składniki:
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki dżemu czereśniowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 2 duże jabłka
Jajka utrzeć razem z cukrem na puch. Potem dodać mąkę, olej, dżem i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i na koniec dodać orzechy, zmiksować. Ciastowylać na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Jabłka układać rzędami na cieście. Piecokoło 40 minut w 180 stopniach.
 


2 komentarze:

  1. Podoba mi sie nie tylko zestawienie smaków ale i wyglad ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, polecam do spróbowania. Lubię orzechy i często dodaję je do mąki, co zawsze trochę zmienia smak.

    OdpowiedzUsuń