- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru - można mniej
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki puree z dyni
- kilka kropli aromatu migdałowego
- mielone orzechy laskowe do posypania
W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i 3 łyżki mielonych orzechów laskowych. W drugiej misce zmiksować jajko z cukrem i miodem. Potem dodać olej, aromat migdałowy i dynię, zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczając. Posypać mielonymi orzechami. Piec 15-20 minut w 170 stopniach, aż ciasteczka się zrumienią. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanek puree.
Przepis na ciastka bierze udział w Rozdaniu u Marty.
Ciasteczkowy Potwór 1-30 września 2013 - tu
<
Ciasteczkowy Potwór 1-30 września 2013 - tu
Przepis genialny,ciasteczka wyglądają obłędnie,a mogłabyś napisać coś więcej o "obróbce" tej dyni, czyli jak i co się konkretnie z niej do ciastek dodaje,bo ja taka zielona noga jestem w tym temacie i innych też ;),czy dodawać miąższ z dyni czy jakoś inaczej, bo jestem bardzo ciekawa i chętnie zrobię takie ciasteczka,tylko nie wiem jak zrobić to puree z dyni, pozdrawiam ciepło (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńPolecam ciasteczka a dziś wstawiłam przepis na puree http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/09/puree-z-dyni-lekko-waniliowe.html. Zawsze robię z tego przepisu.
UsuńDziękuję bardzo muszę wypróbować pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Życzę smacznego.
Usuń