Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto z gruszką

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Ciągle miksując dodawać kolejno żółtka. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście. Piec około 30 minut w 190 stopniach. 

piątek, 30 sierpnia 2013

Sałatka muszelkowa

Składniki:
  • 20 dag makaronu małe muszelki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebulka
  • 2 ogórki kiszone
  • koperek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Paprykę i ogórki kiszone pokroić w kostkę, a cebulkę drobno posiekać. Koperek pokroić. Do makaronu dodać pokrojone ogórki, cebulkę i paprykę oraz koperek, a także osączoną kukurydzę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z keczupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z sałatką.

piątek, 23 sierpnia 2013

Sałatka z cukinii na zimę

W tym roku postanowiłam zrobić coś na zinę z cukinni i znalazłam pyszny przepis w gazetce Przepisy Czytelników nr 8/2013. Już prubowałam sałatka jest pyszna. Zmieniłam tylko chili na paprykę ostrą i nie dodałam kolendry.
Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 500 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • 6 łyżek soli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • olej
Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • kilka liści laurowych + po kawałku na słoik
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Cukinię umyć - nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.
Cukinię i cebulę odcisnąć. Wymieszać. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i paprykę pokrojoną w nieduże paseczki.
Ocet zagotować, dodać cukier, a gdy się rozpuści, dołożyć wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na 3 godziny. Warzywa razem z  zalewą przełożyć do słoików. Do każdego włożyć kawałek liścia laurowego i wlać 1 łyżkę oleju.
Pasteryzować 20-30 minut.
 
Zapasy na zimę - I edycja 2013

czwartek, 22 sierpnia 2013

Lamingtony

Pyszne i słodkie kosteczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przepis na nie znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 8/2013. Kosteczki są pyszne i szybko znikają. Niestety polewy nie starczyło mi na obtoczenie wszystkich kosteczek i został mi biszkopt, ale polecam.
Składniki:
  •  3 jajka
  • 25 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki
  • 15 łyżek oleju  rzepakowego Rapso
  • 15 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g wiórków kokosowych Kresto do obtoczenia 
Jajka utrzeć z 15 łyżkami cukru na puszysty krem. Następnie, cały czas miksując dodawać 15 łyżek oleju, 15 łyżek mleka i 15 łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyćpapierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na prostokąty.
W niedużym garnku rozpuścićmargarynę, dodać śmietanę, 10 łyżek cukru i kakao. DoprowadZić do wrzenia, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, aż polewa zgęstnieje. Pokrojone prostokąty biszkoptowe nabijać widelcem i zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia.


poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Placuszki dyniowe

Składniki:
  • 40 dag obranej dyni
  • 35 g margaryny
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
Dynię pokroić na kawałki i zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miękką margaryną i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek, miód i zmiksowaną dynię. Wszystko wymieszać mikserem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść porcjami ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.

piątek, 16 sierpnia 2013

Zupa fasolkowa

Składniki:
  • kość od schabu
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • kawałek selera
  • 25 dag fasolki zielonej
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania
Kość zalać 1,7 litra wody i gotować około 10 minut. Odszumować. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i ziarenka smaku dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Śmietanę zmieszać z mąką i niewielką ilością zupy, wymieszać i dodać do reszty zupy. Doprawić i już na talerzu posypać koperkiem.

czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciasto orzechowe z owocami

Ciasto:
  •  3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki orzechów laskowych mielonych
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 20 dag porzeczek czerwonych
  • 10 dag malin
  • 10 dag jeżyn
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych

Margarynę rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Żółtka, jajko, miód, cukier oraz wodę zmiksować. Dodać zimną margarynę, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Wszystko zmiksować i przełożyć do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Na cieście ułożyć porzeczki, maliny i jeżyny. Całość posypać mielonymi orzechami. Piec około 45 minut w 180 stopniach.



środa, 7 sierpnia 2013

Torcik z pianką

Przepis na tak ładnie wyglądające i smakowite ciasto znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 7/2013. Ciasto polecam na upalne dni idealne.

Składniki:
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki czerwonej
  • 180 g margaryny
  • 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 4 kostki czekolady mlecznej
W 1 szklance mleka rozrobić budynie śmietankowe i cukier. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczony budyń i mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wsypać czerwone galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Margarynę utrzeć i dodawać porcjami ugotowany budyń z galaretką. Masę rozprowadzić na biszkoptach i wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć kolejną warstwę biszkoptów.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, przestudzić. Mleko skondensowane miksować przez około 4 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać rozpuszczone galaretki. Dokładnie całość zmiksować na jednolitą masę.
Masę wyłożyć na biszkoptach. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto posypać tartą czekoladą.

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Placki z cukinią

Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • prawie cała szklanka mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag cukinii
  • mała cebula
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Z mąki, proszku do pieczenia, mleka, jajek i przypraw przyrządzić ciasto. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju smażyć na rumiano niewielkie placki. Podawać na gorąco np. z cukrem.