Składniki:
- 200 g margaryny
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru waniliowego domowego
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel wiśniowy
- 400 g oczyszczonego agrestu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i margarynę. Zagnieść ciasto - ja robiłam w misce. Ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta wylepić kwadratową tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Agrest pokroić na połówki i rozłożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i kisiel wiśniowy, ponownie zmiksować. Pianę wyłożyć na agrest. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
uwielbiam takie kwaskowe, letnie ciacha! pycha!
OdpowiedzUsuńDziekuję za pochwały, ciesze się ze ciasto wyszlo i co wazniejsze - smakwowało :)
OdpowiedzUsuńDodać kisiel wiśniowy? Jaki? Z torebki proszek wsypać, czy ugotować go najpierw???
OdpowiedzUsuńWsypać proszek z torebki.
Usuń